StjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerne

Voynich Manuskriptet

Annemette Pedersen d. 21.08.2019 20:00

En interessant avis, tak

Hvordan læser astrologer aviser – ja, nok ikke helt som alle andre. Min søster har netop foræret mig en måneds abonnement på “The Washington Post”, og da jeg her en sen nattetime/tidlig morgentime d. 17 august har “bladret” lidt i den og hurtigt har læst om Trumps opkøb af Grønland, en ny mystisk lungesygdom i forbindelse med E-cigaretter, hvilke apoteker der hovedsageligt har forhandlet de afhængighedsskabende Opioid-medikamenter, samt at temperaturen i USA nu stiger mest i Alaska – ja, så falder jeg pludselig ned i en artikel om noget af det mest mystiske, jeg længe har set. Altså, det er jo en meget gammel nyhed, bliver jeg hurtigt klar over, men jeg har så først opdaget den nu. 

 

Voynich manuskriptet - en gåde, der aldrig er løst

Det handler om “Voynich Manuskriptet” - en mystisk bog fra Middelalderen, som ingen endnu har afkodet indholdet af. Sproget er så mærkeligt, at det stadig diskuteres, om det er et virkeligt gammelt sprog, en hemmelig kode eller eller en hoax - altså et svindelnummer. Og illustrationerne, som tyder på en emneopdeling i botanik, astronomi/astrologi, biologi, kosmologi, farmakalogi og opskrifter, giver heller ikke noget klart billede af, hvad bogen handler om.  

At bogen rent faktisk er fra Middelalderen skulle være troværdigt nok, idet moderne kemiske analysemetoder har påvist, at blækket svarer til, hvad der blev anvendt dengang, og pergamentet kan, med kulstof-14 metoden, dateres til mellem år 1404 og år 1438. 

Men hvad der er budskabet i bogen, har endnu ingen kunnet aflæse. Emnemæssigt kunne det godt være noget med den tids lægevidenskab, men da man hverken kan læse teksten eller få f.eks. planteillustrationerne til at svare til kendte planeter - ja, så står meget, for ikke at sige det meste, hen i det uvisse.

 

 

Læs evt. her på Wikipedia kort om bogen, inden du går videre: https://da.wikipedia.org/wiki/Voynich-manuskriptet

Per Meistrups danske artikel fra 2013 giver en mere uddybende oversigt over bogens indhold og historie: https://www.alternativ.info/doc/art-pm/2013_voynich-manuscript.mv 

 

Det må en astrolog da kunne løse?

Min første tanke var, at den opgave må da lige være noget for os astrologer, men ca. 5 minutters googling overbeviste mig om, at der er mange mange før os, der har prøvet at afkode denne bog, så man skal vist ikke gøre sig alt for store forhåbninger om lige at kunne gennemskue den.

Men hvis man ellers ikke ved, hvad man skal bruge sin tredje alder til, så er det måske et godt bud at kaste sig over denne bog. Den blev nemlig udgivet i 2017, som en bog man kan købe på Amazon, og vi danskere kan også få den hos Saxo.

 

På Amazons hjemmeside kan man få et kik ind i bogen - det er nu mest forord og index, man kan se:

https://www.amazon.com/Voynich-Manuscript-Complete-Mysterious-Esoteric/dp/1786780771

 

Lisa Fagin Davis - og andre kilder

Artiklen i The Washington Post var skrevet af Lisa Fagin Davis, som har en PhD i middelalderstudier. Anledningen til hendes artikel var, at nu er der igen en, der påstår at have løst mysteriet – det er der så åbenbart ret tit nogen, der gør, og Lisa Fagin Davis tror heller ikke denne gang på det.

Lisa Fagin Davis har i øvrigt på sin blog en glimrende introduktion til Voynich Manuskriptet:

https://manuscriptroadtrip.wordpress.com/2015/01/17/manuscript-road-trip-the-worlds-most-mysterious-manuscript/

 

Stephen Bax, en anden forsker der interesserer sig for bogen, har udgivet denne video, som er god at se, alene for illustrationernes skyld.

https://stephenbax.net/?p=2040

 

Og selvfølgelig søgte jeg selv lidt på bogen i forbindelse med astrologi, og jeg faldt over denne side med en analyse af bogens Zodiac-illustrationer.

https://voynichportal.com/2013/07/27/the-voynich-zodiacs/Endelig faldt jeg over en podcast på hjemmesiden "Ingeniøren" - den er sjovt nok lagt ud dagen før dette blogindlæg er skrevet, og i podcasten interviewes Thomas Djursing om bogen. Han kommer ind på, om bogen måske er den tids "Kvinde, kend din krop". Lyt fra minuttal  10:27 -20:04.  

https://ing.dk/artikel/podcast-stigende-grundvand-mystisk-manuskript-228079

 

Rigtig god fornøjelse

Men der er meget meget mere at finde derude på det store net, så det er bare at google derudad, hvis man vil vide mere om denne forunderlige bog.

Hvis andre end sprogforskere skulle have en chance for at spore sig ind på indholdet, så er astrologer vel nogle af dem, der skulle have en chance.

Så rigtig god fornøjelse med opgaven - løser man gåden, bliver man nok verdensberømt:-)Tilbage