StjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerne

Islamiske geometriske mønstre - udviklet gennem århundreder.

Lillian B. Jensen d. 19.09.2019 08:41

 
På det engelske Wikipedia har jeg fundet et interessant opslag om islamiske mønstre, hvorfra jeg her citerer nogle uddrag: 

 “De geometriske design inden for islamisk kunst er ofte bygget på kombinationer af gentagne firkanter og cirkler, som kan overlappes og sammenflettes…… til at danne intrikate og komplekse mønstre, herunder en lang række tessellationer (mosaiksten). Disse kan udgøre hele dekorationen, kan danne en ramme for blomster- eller kalligrafiske udsmykninger eller kan trække sig tilbage i baggrunden omkring andre motiver. Kompleksiteten og variationen af anvendte mønstre udviklede sig fra enkle stjerner og pastiller i det niende århundrede, gennem en række 6- til 13-punktsmønstre i det 13. århundrede, og til sidst også til at omfatte 14- og 16-punktsstjerner i det sekstende århundrede.” …”Cirklen symboliserer enhed og mangfoldighed i naturen, og mange islamiske mønstre tegnes med en cirkel.”

“Interessen for islamiske geometriske mønstre er stigende i Vesten, både blandt håndværkere og kunstnere, herunder MC Escher i det tyvende århundrede, og blandt matematikere og fysikere, herunder Peter J. Lu og Paul Steinhardt, der kontroversielt hævdede i 2007, at fliser ved Darb-e Imam helligdom i Isfahan kunne frembringe kvasi-periodiske mønstre som Penrose-klinker. “
 

Islamisk dekoration
"Islamisk kunst undgår for det meste figurative billeder for at undgå at blive genstand for tilbedelse. Denne anikonisme i islamisk kultur fik kunstnere til at udforske ikke-figurativ kunst og skabte et generelt æstetisk skift mod matematisk-baseret dekoration. De islamiske geometriske mønstre stammer fra enklere design, der blev brugt i tidligere kulturer: græsk, romersk og sasanisk. De er en af tre former for islamisk udsmykning, hvor de andre er arabesker baseret på buede og forgrenede planteformer og islamisk kalligrafi; alle tre bruges ofte sammen.”


Formål
“Forfattere som Keith Critchlow hævder, at islamiske mønstre er skabt for at føre seeren til en forståelse af den underliggende virkelighed, snarere end at være ren dekoration, som forfattere kun interesseret i mønster undertiden antyder. I den islamiske kultur menes mønstre at være broen til det åndelige område, et instrument til at rense sindet og sjælen. David Wade udtaler, at "Meget af kunsten i islam, hvad enten det gælder arkitektur, keramik, tekstiler eller bøger, er kunsten at dekorere - det vil sige transformering.” Wade argumenterer for, at målet er at transformere, omdanne moskeer "til lethed og mønster", mens "de dekorerede sider i Koranen kan blive vinduer på det uendelige."”
 


Mønsterdannelse
“Et tilbagevendende motiv er den 8-takkede stjerne, der ofte ses i islamisk teglværk; den er lavet af to firkanter, den ene drejet 45 grader i forhold til den anden. Den fjerde grundlæggende form er polygonen, inklusiv femkanter og oktagoner. Alle disse kan kombineres og omarbejdes til dannelse af komplicerede mønstre med en række forskellige symmetrier inklusiv reflektioner og rotationer. Sådanne mønstre kan ses som matematiske tessellationer, der kan strække sig på ubestemt tid og således antyde uendelighed. De er konstrueret på gitre, der kun kræver lineal og kompas til at tegne. Kunstner og underviser Roman Verostko hævder, at sådanne konstruktioner faktisk er algoritmer, hvilket gør islamiske geometriske mønstre til forløbere for moderne algoritmisk kunst.”


Astrologisk arbejder vi jo også med mønstre, med vinkler og de har alle en betydning. Vores grundlæggende tydning er baseret på mønstre, vi genkender mønstre, vi opfatter helheder. Og ja det er højere matematik, der danner baggrunden for vores horoskoper, så måske det er værd at dykke mere ned i mønstre.
 
 

Tilbage