StjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerne

Merkur er vores nærmeste nabo

Tina H. Carlsen d. 03.10.2019 10:37

I det nyeste nummer af Illustreret Videnskab (nr. 15/2019) faldt jeg over en sjov artikel om Merkur.

Ifølge den traditionelle opstilling af planeterne i vores solsystem er Venus og Mars de planeter, der er Jordens nærmeste naboer. Det er oprindeligt blevet bestemt ud fra hvilken planet, der kommer tættest på Jorden i sin bane. Men meget af tiden befinder planeterne sig væk fra dette punkt.

 

Wikipedia

Nu har nogle amerikanske videnskabsmænd gentænkt denne model og har udviklet en simulator, der tager hensyn til planeternes baner omkring Solen. Modellen beregner den gennemsnitlige afstand mellem to vilkårlige planeter i vores solsystem over en periode på 10.000 år.

De nye beregninger, som simulatoren så har udført, viser, at over tid er Merkur faktisk den planet, som gennemsnitligt befinder sig tættest på enhver anden af planeterne i vores solsystem. Beregningen tager nemlig hensyn til, at de andre planeter i meget af tiden befinder sig i den fjerneste ende i deres baner.

Metoden er beskrevet i denne artikel (engelsk):

https://physicstoday.scitation.org/do/10.1063/PT.6.3.20190312a/full/

 

Disse beregninger er i ganske fin overensstemmelse med vores egen astrologiske model, hvor Merkur er den hurtigste planet til at vandre gennem dyrekredsen, og derfor også er den planet, der kommer tættest forbi alle de andre planeter på sit gennemløb.

Dejlig tanke, at Merkur nu også i videnskaben er ”budbringeren”, som skynder sig fra planet til planet og bringer informationer rundt i solsystemet (som i horoskopet). Eller set fra en anden indgangsvinkel, er blevet beriget med den mulighed at kunne formidle kommunikation mellem alle de andre.

Visuelt kan man fx forestille sig, at Merkur nogle gange har været forbi fire-fem planeter på kort tid og kan være tungt belastet, før den kommer hen til planet nr. 6 og kan ”læsse af”, og andre gange har der været dejligt lige med afstand mellem alle planeter, så der er fin balance mellem informationsmængden.

 

Læs mere om Merkur her:

https://www.stjernerne.dk/page.php?pageid=9#merkur


Tilbage