StjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerne

Saturns 20 nye måner

Annemette Pedersen, sidst opdateret d. 09.10.2019 08:25.
Oprindeligt indlæg d. 09.10.2019 01:04

I forgårs, mandag d. 7. oktober 2019, blev det meldt ud, at Saturn nu har flere måner end Jupiter, idet man lige har opdaget 20 nye måner omkring Saturn. Således har Saturn nu 82 måner, mens Jupiter "kun" har 79.

Men er det noget helt nyt, at Saturn fører med hensyn til antallet af måner?

Går man helt tilbage til 1994, så førte Saturn faktisk med 18 måner imod Jupiters 16 måner. Siden er begges antal måner vokset kraftigt, så da man i 2018 opdagede 12 nye Jupiter-måner, gik Jupiter fra 67 til 79 måner, og Saturn havde “kun” 62. Og nu fører Saturn så igen med 82 Måner mod Jupiters 79. Det må siges at være et tæt løb, der foregår.

Navnekonkurrence

Til at navngive de tyve nye Saturn-måner er der udskrevet en navnekonkurrence. De 17 af månerne skal have et navn fra den nordiske mytologi, så vi danskere skulle vel have en lille fordel her. 

Ellers er der to måner, der skal navngives fra den inuitiske mytologi og en der skal navngives fra den galliske mytologi. Sjovt nok er det gruppen af retrograde måner, som navngives efter den nordiske mytologi – mærkeligt, vi vikinger har da altid været så fremkommelige og samarbejdsvillige.

Man kan læse mere om navnekonkurrencen her: https://carnegiescience.edu/NameSaturnsMoons

Der er svarfrist d. 6. december. I artiklen findes der link til, hvor man kan checke, om ens gode navneforslag måske i forvejen er anvendt til et astronomisk objekt. 

F.eks. slog jeg navnet “Odin” op på https://minorplanetcenter.net//db_search, og jeg fik at vide at det navn er brugt til objektet 3989, som blev opdaget i 1986 på Brorfelde (observatorium) af en P. Jensen. Nå, øv, der røg den idé. Men “Thor” fandt den ikke, så nu er den idé hermed givet videre.

 

Læs mere om fundet af de nye måner her:

https://videnskab.dk/naturvidenskab/jupiter-skubbes-af-pinden-nu-har-saturn-flest-maaner

Og originalopslag er vist dette:

https://sites.google.com/carnegiescience.edu/sheppard/home/newsaturnmoons2019


Tilbage