StjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerneStjernerne

USA i krise

Claus Due d. 03.06.2020 15:21

USA's præsident Donald Trump har fået megen kritik for sin håndtering af Covid-19 epidemien, og nu forsøger han tilsyneladende at score point ved at bidrage til en konflikt, der splitter USA i stedet for at samle. En sort amerikaner er igen på tragisk vis blevet dræbt af en repræsentant for det amerikanske politi, og det har udløst opstande over meget af USA. 

Donald Trump har på intet tidspunkt forsøgt at være alle amerikaneres præsident, hvad man ellers kunne forvente af en statsleder i et hvilket som helst land. Han talte fra begyndelsen til den hvide, undertrykte amerikaner, som med rette føler sig forbigået, men han gjorde dette ved for eksempel at udpege de mexikanske migranter som syndebukke, i stedet for at italesætte USA's strukturelle problemer, den massive ulighed, en ulighed baseret på race, etnicitet og økonomi. Trump er på en måde ikke problemet, han er symptomet, og det burde gøre det muligt at sætte ind mod ondets rod – ulighed.

USA’s tidligere præsident, George W. Bush formulerer problemet skarpt: »Mange tvivler på vores lands retfærdighed og med god grund. Sorte mennesker ser den gentagne krænkelse af deres rettigheder uden et presserende og tilstrækkeligt svar fra amerikanske institutioner«. Her kritiserer Bush indirekte Trump, som har beskrevet det sort/hvide oprør som terroristisk. Trump lægger for had i stedet for at samle.

Trumps horoskop er stærkt domineret af Mars, vredens, krigens, men også den sunde energis planet. Mars er dominant, dvs. på ASC, og Mars/ASC såvel som MC er interessante i dette horoskop, idet de aktiverer markante fixstjerner. Fixstjernerne er altid beskrivende, selv om ældre tydningstekster skal oversættes til en nutidig sammenhæng. I de fleste tilfælde kan tolkningen reduceres til noget psykologisk. Men når fixstjernerne ligger på akser, manifester de sig på en markant måde, så personen opnår berømmelse, succes og/eller berygtethed. I den følgende tolkning henter jeg tre aksebunde fixstjerner frem: ASC på Regulus, Mars på Alphard kvadrat MC på Algol. 

I flg. Vivian Robson betyder Regulus på ASC ”at Nati vil være en person af stor betydning og magt, for (meget) forherliget og nå til et højt embede og ære, skønt stammende fra de ringeste forældre. Hvad der end sker af alt dette, vil det betyde, at Nati skal dø en ulykkelig død; eller at i det mindste al hans ære, storhed og magt til sidst vil blive formørket og blive tilskyet. (Robson, s. 151). 

Bernadette Brady nævner, at Regulus fører til succes, hvis man kan undgå at tage hævn. Desværre tåler Trump ikke en modsigelse, og de, der ikke snakker ham efter munden, bliver fyret. Ikke alle med en planet på Regulus oplever historiens vingesus. Det markante er, at det er ASC, som aktiverer denne kongestjerne. Men der føres også anden power til ASC, idet Mars er indenfor orbis af en konjunktion. På godt og ondt repræsenterer Trump planeten Mars, han er energisk, dynamisk, ukuelig, ustoppelig, men han er også blodtørstig, hævngerrig, krigerisk og grusom. Mars på Alphard kan betyde ”død ved drukning eller forgiftning, særligt hvis Mars er i et hjørnehus. . Hvis en ulykkesplanet er på Algol, død til vands eller ved forgiftning (Robson, s. 98). Her kaster Mars sin indflydelse ind i 1. hus og er altså i et hjørnehus. 

Nyligt afdøde Yahya Hassan havde også Mars på Alphard, og han døde formentlig af en forgiftning. Vi kender ikke hans akser, men parallellen er interessant, for Hassan havde Solen på Algol, og denne kombination af de to fixstjerner er farlig. I tilfældet Trump er MC på Algol, og det betyder i flg. Robson ”Mord, pludselig død, halshugning, en morder, en ballademager”. Trumps skæbne behøver ikke forstås så konkret som her, selv om den kan blive det. Mange amerikanere kan nikke genkendende til ord som  ”ballademager”. Trump deler i stedet for at samle.

En interessant forskel på Yahya Hassan og Trump er denne: Hvor de begge er symptomer på social ulighed og undertrykkelse, samlede Hassan folk, frem for at splitte dem. Han talte fra de undertryktes side, men uden at pege fingre ensidigt mod det omgivende samfund, han rettede også skytset mod en subkultur, han kategoriserede som undertrykkende, og som han mente burde blive bevidst om sin dobbeltmoral og tage ansvar. Trump taler fra undertrykkernes side, og han udpeger syndebukke og pisker en stemning op, som bliver så meget desto mere farlig, fordi det er verdens mægtigste nation, der er i oprør. 

I de kommende år danner transit Pluto en opposition til Trumps Venus/Saturn i 11. hus. På den baggrund kan man forvente, at Trump mister mange af sine allierede, venner og støtter falder fra. Den progressive MC befinder sig på progressive Saturn og kunne betyde, at han skal stå til ansvar. På den anden er Jupiter, Saturn og Pluto i trigon til MC i radix i indeværende år, og det kan betyde, at han vinder nye tilhængere. Trump rider på en bølge, trives i modvind, og udfaldet er usikkert.

 

USA's Sibley horoskop 

En statsleders horoskop afspejler midlertidigt nationens tilstand, og Trumps personlige ”udfordringer” lover ikke godt for USA. Hvis man skeler til USA's horoskop (the Sibley chart), er der også markante tider i vente. Den progressive ASC (MC/Naibod-direktion) danner et kvadrat til Uranus i radix, og afspejler det igangværende oprør samt behovet for reformer. 2023-2027 passerer MC progressivt Uranus, og det peger på strukturelle reformer. USA kan ikke hænge sammen, med mindre de stærke i det amerikanske samfund rækker ud og sørger for, at alle uden undtagelse – i hvert fald som udgangspunkt – har mulighed for at leve et godt liv. CD.

Vivian Robson: ’Fixed stars and constellations in astrology’, 1923 (public domain).

Bernadette Brady: ’Brady’s book of fixed stars’, (Weiser 1998).


Tilbage